Nuget Nedir, Nasıl Eklenir?
Nuget; ücretsiz, açık kaynak, third party programlar ya da dll leri projemize eklemek için tasarlanmış bir paket yöneticisidir. Nuget teknolojisi hayatımıza Visual Studio 2010 ile girdi, Visual Studio 2012’den sonraki versiyonlarda default olarak yüklü gelir. Microsoft’un yayınlamış olduğu nuget paketleri indirip kullanabiliyor olmamızın yanında kendi nuget paketimizi oluşturup kullanıma açabiliriz, yazının devamında, örnek bir nuget paket oluşturup nasıl yayınlanabileceğini anlatıyor olacağım.
Visual Studio’da nuget kurulu değilse Tools->Extensions and Updates’den girerek aşağıdaki gibi kurulumu yapılabilir. Yukarıda da belirttiğim gibi Visual Studio 2012’den sonrasında Nuget kurulu gelir.
Çalıştığımız projeye ihtiyacımız dahilinde nuget paketi yükleyebiliriz. Solution ya da projeye sağ tıklayıp “Manage Nuget Package” dedikten sonra açılan yönetim ekranından istediğimiz paketi aşağıdaki resimlerde olduğu gibi ekleyebiliriz, örnek olması açısından Asp.net SignalR paketini projeye ekledim.
Alternatif olarak Package Manager Console’dan komutlar yazarak nuget paketler yükleyebilirsiniz.
Eklediğimiz paketi aşağıdaki gibi kontrol edebiliriz;
References bölümünden eklediğimiz paketin dll’ini görebiliriz;
Kendi Nuget Paketimizi Ekleme
Nuget, paket yönetimi teknolojisinden genel olarak bahsettikten sonra kendi paketimizi nasıl oluşturup yayınlarız ona bakalım;
Kendi Nuget paketimizi oluşturmak için Nuget Package Explore’a ihtiyacımız olur. Buradan indirebilirsiniz. Hızlı kurumlumdan sonra uygulamayı açıp kendi nuget paketimizi oluşturmaya başlayabiliriz. “Package Contents” alanına “add existing file” deyip varolan dll’i nuget paketimize ekleyebiliriz. Örnek olması açısından herhangi bir dll’i pakete ekliyorum.
Paket ile ilgili bilgileri aşağıdaki gibi doldurup masaüstünde bir yere .nupkg uzantısı ile kaydediyoruz;
Nuget.org’a üye olup giriş yaptıktan sonra, “Upload Package” sekmesinden masaüstüne kaydettiğimiz .nupkg dosyasını yüklüyoruz. Eğer paket adını değiştirmeden yüklerseniz aşağıdaki gibi hata alırsınız, ben aldım ordan biliyorum :)
Kaydedilen nuget paketi yüklenip “Upload” denir.
Yükeleme işlemi tamamlandıktan sonra aşağıdaki gibi paket bilgilerini görebiliriz. Böylece kendi nuget paketimizi yayınlamış olduk.
Yayınlamış olduğumuz paketi projede kullanmak için Package Manger Console’da “Install-Package DeryaNugetPackage” komutu çalıştırılır, komut başarı ile çalışırsa projemize nuget paketi yüklemiş oluruz.
Nuget paketin eklendiğini aşağıdaki gibi kontrol edebiliriz;
Eğer şirket işi uygulamalar için kullandığınız, oluşturduğunuz paketleri dışarı açmak istemezseniz kendi repository’nizi oluşturup belirlediğiniz alana ya da lokale nuget paketleri publish ederek kullanabilirsiniz…